Πράσινη σαλάτα με λαδολέμονο από τον καρπό της αμπέλου


Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 20΄

Υλικά (για 4 άτομα):

Για το λαδολέμονο με σταφύλια:
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2½ φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσια
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
3 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
5 κόκκοι πράσινου ή μαύρου πιπεριού, κοπανισμένοι

Για τη σαλάτα:

2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε λωρίδες των 2 εκ.
1 μικρό μαρούλι
1 σικορέ (αντίβ)
1 ματσάκι ρόκα (τα φύλλα)
1/2 ξερό κρεμμύδι
1 μικρή μαραθόριζα
1/2 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα)
αλάτι, πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

Μαρινάδα: Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου σε ένα ταψάκι, τις αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά, τις τακτοποιούμε στο ταψάκι σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις μαρινάρουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Λαδολέμονο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το σταφύλι. Σοτάρουμε για 10 δευτερόλεπτα, ανακινώντας το τηγάνι, και αποσύρουμε αμέσως. Μεταφέρουμε τις ρώγες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Δουλεύουμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά του λαδολέμονου και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τις ρώγες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε το ταψάκι με το κοτόπουλο από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε όπως είναι στο ταψάκι, με τη μαρινάδα του, για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει.

Σαλάτα: Χοντροκόβουμε με το χέρι το μαρούλι, το σικορέ και τη ρόκα και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα κομμένα σε φέτες, το δυόσμο, περιχύνουμε με το μισό λαδολέμονο (μαζί με μερικές ρώγες) και ανακατεύουμε. Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε

Aπό τη Νένα Ισμύρνογλου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου