Προετοιμασίας: 15 λεπτά και 1 ώρα για το μαρινάρισμα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα.
Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μπουκιές
1,5 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.κ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
20 γραμμ. λευκά αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.κ. ξερό κόλιανδρο, σε σκόνη
1 ½ κ.κ. κύμινο, σε σκόνη
αλάτι
5 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη, ή 1 κ.κ. καυτερή πάπρικα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.κ. garam masala*
φύλλα φρέσκου κόλιανδρου και λευκά καβουρδισμένα αμύγδαλα για το σερβίρισμα
αλάτιΑνακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το κρέας με το γιαούρτι, το τζίντζερ, την αμυγδαλόσκονη, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το κύμινο και ελάχιστο αλάτι και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας μαζί με τη μαρινάδα, την καυτερή πιπεριά και το garam masala και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε ½ κούπα νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε, σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε το φαγητό ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας. Στο τέλος, σβήνουμε με το λεμόνι. Σερβίρουμε με τον κόλιανδρο, τα αμύγδαλα και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι μπασμάτι ή τζασμίν.
* Το garam masala είναι ινδικό μείγμα από μπαχαρικά που περιέχει κόλιανδρο, γαρύφαλλο, κανέλλα, κύμινο, κουρκουμά, πιπέρι και πιπερόριζα. Χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά φαγητά της ινδικής κουζίνας και μπορείτε να το βρείτε συσκευασμένο ή να το φτιάξετε εσείς.
Από την Ελένης Ψυχούλη (ΒΗΜΑgourmet)
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα.
Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μπουκιές
1,5 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.κ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
20 γραμμ. λευκά αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.κ. ξερό κόλιανδρο, σε σκόνη
1 ½ κ.κ. κύμινο, σε σκόνη
αλάτι
5 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη, ή 1 κ.κ. καυτερή πάπρικα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.κ. garam masala*
φύλλα φρέσκου κόλιανδρου και λευκά καβουρδισμένα αμύγδαλα για το σερβίρισμα
αλάτιΑνακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το κρέας με το γιαούρτι, το τζίντζερ, την αμυγδαλόσκονη, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το κύμινο και ελάχιστο αλάτι και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας μαζί με τη μαρινάδα, την καυτερή πιπεριά και το garam masala και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε ½ κούπα νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε, σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε το φαγητό ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας. Στο τέλος, σβήνουμε με το λεμόνι. Σερβίρουμε με τον κόλιανδρο, τα αμύγδαλα και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι μπασμάτι ή τζασμίν.
* Το garam masala είναι ινδικό μείγμα από μπαχαρικά που περιέχει κόλιανδρο, γαρύφαλλο, κανέλλα, κύμινο, κουρκουμά, πιπέρι και πιπερόριζα. Χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά φαγητά της ινδικής κουζίνας και μπορείτε να το βρείτε συσκευασμένο ή να το φτιάξετε εσείς.
Από την Ελένης Ψυχούλη (ΒΗΜΑgourmet)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου