Τσακώνικες μελιτζάνες κοκκινιστές με ρεβίθια και δυόσμο


Προετοιμασία: 40΄, Αναμονή: όλο το βράδυ, Μαγείρεμα: 40΄ περίπου

Υλικά (για 4 άτομα):

2 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια
8 μελιτζάνες τσακώνικες (1.200 - 1.300 γρ.)
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες (προαιρετικά)
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
3 μέτριες, ώριμες ντομάτες σε μικρούς κύβους
1 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), χοντροκομμένος (ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος + 4 κουτ. σούπας φύλλα ψιλοκομμένου μαϊντανού)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε 3 - 4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό. Την επομένη, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε άφθονο νερό (χωρίς αλάτι) για 40 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να μη βράσουν εντελώς.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους 2 εκατοστών. Τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και αρκετό αλάτι, για να αποβάλουν τα περιττά υγρά και να μην απορροφήσουν πολύ λάδι κατά το μαγείρεμα. Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά βρασίματος των ρεβιθιών, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 κουτ. γλυκού αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά.

Επειτα, τα σουρώνουμε και κρατάμε κατά μέρος 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό το πολύ, ώστε να μη ροδίσει και πικρίσει. Προσθέτουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Στύβουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες με τα χέρια και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε μία φορά και προσθέτουμε τα ρεβίθια και το 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μεσαία βαθμίδα, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια. Αν σωθεί το νερό πριν γίνει το φαγητό, προσθέτουμε και το άλλο ½ φλιτζ. τσαγιού από το ζωμό που έβρασαν τα ρεβίθια. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε

Ενα αρωματικό με οξύτητα και τανίνες ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο, Syrah, Tempranillo

Από τη Νένα Ισμύρνογλου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου