ΤΖΙΝΤΖΕΡ


Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Zingiber Officinale Roscoe, γνωστό και ως Ζιντεμέλ στην Ασία, ως Τζιντζιμπίρα και τζίτζερ. Δεν παράγει καρπούς και πολλαπλασιάζεται μέσω της ρίζας του. Τα λουλούδια του αρχικά έχουν πράσινο χρώμα και μετά κόκκινο. Η πιπερόριζα διατηρείται φρέσκια για 2 ή 3 εβδομάδες σε ξερό μέρος και είναι εύγεστη φρέσκια αλλά όταν ξεραθεί και κατόπιν επεξεργασίας μπορεί να συναντηθεί με τη μορφή σκόνης και σιροπιού.
Γνωστές οι αφροδισιακές της ιδιότητες, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Είναι γνωστή και από την μαντάμ ντυ Μπαρρύ, η οποία χρησιμοποιούσε ένα μίγμα κρόκων αυγών και πιπερόριζας για να προκαλέσει στους εραστές της αλλά και στον ίδιο τον Λουδοβίκο τον ΙΕ΄ ανεξέλεγκτο πάθος. Τα «βενετσιάνικα διαβολάκια», αρωματικές, αφροδισιακές παστίλιες, περιείχαν: μαστίχα, ζαφορά, μόσχο, γαρίφαλο, ζάχαρη και γενναία δόση πιπερόριζας.
Το τζίντζερ θεωρείται ότι έχει πολλές φαρμακευτικές χρήσεις. Συγκεκριμένα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για προβλήματα δυσπεψίας, ναυτίας, ιγμορίτιδας και για το το κρυολόγημα.
¼ κουταλάκι τζίντζερ, μπορεί να σταματήσει τα συμπτώματα της ναυτίας κατά 40%, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, κατά την οποία οι συμμετέχοντες με καρκινο έπαιρναν πριν τη χημειοθεραπεία τους, τζίντζερ.
Στριφογυρίζει το ταβάνι μετά από βραδιά κραιπάλης; Βάλε τριμμένο τζίντζερ σε σόδα μαζί με λίγο λεμόνι και ζάχαρη και θα αισθανθείς καλύτερα. Το τζίντζερ (πιπερόριζα) ηρεμεί το στομάχι και σταματά τη ναυτία, γιατί περιέχει ουσίες που ουδετεροποιούν το οξύ στο στομάχι.
Aν γυρίσατε στο σπίτι σας και νιώθετε τα προεόρτια της γρίπης να σας τριγυρίζουν, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε κομμάρες και μυϊκούς πόνους, κάντε, πριν πέσετε για ύπνο, ένα 15λεπτο καυτό ποδόλουτρο με 1-2 ρίζες φρέσκου τζίντζερ ή 2-3 κουταλάκια τζίντζερ σε σκόνη. Θα βοηθήσει και «τατσόν». Το ρόφημα αυτό πίνεται ως αφέψημα με μπόλικη σκούρα ζάχαρη και εξιτάρει όσο και ο καφές στην Κίνα, στη Μαλαισία, στις Ινδίες. Διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες, βοηθά τις φουσκωμένες κοιλίτσες να σανιδώσουν. Αντιρευματικό, αντιφλεγμονώδες, με αντιμικροβιακή δράση. Στην Πάδοβα μάλιστα, σε μιαν επιδημία πανώλης, οι κάτοικοι κάθε πρωί μασούλαγαν τζίντζερ πίνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί Μαλβαζίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου