Πράσινη σαλάτα με μυρωδικά, κάστανα και ρόδι


Προετοιμασία: περίπου 1 ώρα
Υλικά (για 6 - 8 άτομα):
400 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι, χοντροκομμένα
τα φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα σε κομμάτια
τα φύλλα από 1 πράσινη σαλάτα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια με το χέρι
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκ καυκαλήθρες (ή τρυφερά φυλλα-­ ράκια ρόκας, με διαφορετικό γευ­στικό αποτέλεσμα)
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μυρώνια (ή μαϊντανό)
3 ξινόμηλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα (ή έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα σε συσκευασίες σε κενό αέρος στα σούπερ μάρκετ)
τα σπόρια από 1 ρόδι
αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, πολύ καλά ψιλοκομμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
Διαδικασία:
Ψιλοκόβουμε τα τρυφερά κοτσάνια από τις καυκαλήθρες, το μαϊντανό και τα μυρώνια. Τα φύλλα τους τα κρατάμε ολόκληρα.
Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά (χυμοί πορτοκαλιού και λεμονιού, μέλι, λάδι, τζίντζερ και μουστάρδα) στο μούλτι μέχρι να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα.
Σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, το μαρούλι, τα κοτσανάκια από τα μυρωδικά, τα φύλλα από τις καυκαλήθρες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη μισή σάλτσα και ανακατεύουμε καλά, να «πέσει» λίγο το σπανάκι. Προσθέτουμε την πράσινη σαλάτα, τα υπόλοιπα αρωματικά (μυρώνια, μαϊντανός, δυόσμος), το ξινόμηλο, τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα που περίσσεψε, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε σε μία ή δύο πιατέλες. Σκορπίζουμε από πάνω τα κάστανα και το ρόδι, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Από τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου