Φραγκόκοτα με κάστανα και δαμάσκηνα


Τις φραγκόκοτες στα χωριά τις λένε φαραόνια. Τώρα θα τις βρείτε στα μεγάλα μαγαζιά, από φάρμες. Στην ανάγκη χρησιμοποιήστε κοτόπουλο.

Προετοιμασία: 45΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα περίπου

Υλικά (για 4 άτομα):

1 φραγκόκοτα, γύρω στο 1½ κιλό, κομμένη σε μικρά κομμάτια
250 γρ. δαμάσκηνα ξερά
30 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
7 - 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι)
1 μεγάλο πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
1 κουτ. σούπας μέλι
χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας ξίδι
αλάτι, πιπέρι
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
1 φλιτζ. καφέ λάδι

Bάζουμε λίγο από το μετρημένο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του πουλιού να ροδίσουν, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Κουνάμε το τηγάνι, γυρίζουμε τα κομμάτια και, όταν εξατμισθεί το κονιάκ, το τραβάμε από τη φωτιά.

Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το σκόρδο και τακτοποιούμε πάνω τα κομμάτια της φραγκόκοτας. Διαλύουμε το μέλι στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, βάζουμε και το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο λάδι, το ξίδι και βραστό νερό μόλις να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν. Οταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας, προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να τελειώσουν το βράσιμο (για 15 λεπτά περίπου για να μην λιώσουν οι καρποί) και να μείνει το φαγητό χωρίς περίσσια υγρά. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο πριν το αποσύρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή κοφτό μακαρονάκι.

Από την Εύη Βουτσινά (Γαστρονόμος)
Φωτογραφίες: Studio M.com / L. Mentzos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου