Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 30 - 35΄
Υλικά (για 4 άτομα):
Για το ρολό:
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο ή πολτοποιημένο
1/2 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή θρούμπι ή ρίγανη, τριμμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας μέλι
Για τη σάλτσα μουστάρδας:
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδo
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού + ξύσμα από 1 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
3 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν
1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση;
200 γρ. άσπρα μανιτάρια, κομμένα στη μέση
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος ή εστραγκόν, τριμμένα (με διαφορετικά αποτελέσματα)
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Για τη σάλτσα μουστάρδας: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι και διατηρούμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε 1 κουτ. ελαιόλαδο τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και με 3 κουτ. σούπας από τη σάλτσα μουστάρδας, και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για το ρολό: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά βρέχοντας τα χέρια μας ενδιάμεσα με νερό για να μην κολλάει το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά, για να σφίξει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, κατά προτίμηση ορθογώνιο. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, στο ίδιο μέγεθος με το ταψί, το λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο και το βάζουμε μέσα στο ταψί, ώστε να εφαρμόσει καλά στον πυθμένα του.
Κόβουμε άλλο ένα μεγάλο ορθογώνιο κομμάτι λαδόκολλας και βάζουμε επάνω το μείγμα του κιμά. Με τα χέρια μας το απλώνουμε ομοιόμορφα, φτιάχνοντας ένα ορθογώνιο πάχους 2 εκ. Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης κατά μήκος του κιμά, στο κέντρο του, αφήνοντας ένα κενό 2 - 3 εκ. στο πάνω και κάτω άκρο. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγουμε τον κιμά σε μακρόστενο ρολό, προσέχοντας να μην τυλίξουμε μαζί και τη λαδόκολλα. Για να μεταφέρουμε το ρολό στο ταψί, το σηκώνουμε μαζί με τη λαδόκολλα και το κυλάμε μέσα στο ταψί. Ανακατεύουμε τη μισή σάλτσα με το μέλι και αλείφουμε καλά το ρολό με ένα πινέλο. Ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά. Το σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πουρέ πατάτας.Από τη Νένα Ισμύρνογλου (Γαστρονόμος)
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου