Σαλάτα σπανάκι με κουκουνάρια και σταφίδες


Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 10΄

Υλικά (για 6 άτομα):

Για το σπανάκι:

τα φύλλα από 1 κιλό σπανάκι (θα μείνουν περίπου 700 γρ.), χοντροκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
60 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1/4 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρδισμένα (σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα κρουτόν:

2 φέτες ψωμιού (προτιμότερο μπαγιάτικο, αν έχουμε), χωρίς την κόρα, σε κυβάκια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για τα κρουτόν: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, και, μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κυβάκια ψωμιού. Τα φρυγανίζουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα βάζουμε σε πιάτο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Για το σπανάκι: Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι και το σκόρδο για 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου το σπανάκι να μαραθεί. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε και τα κουκουνάρια,αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε τη ζεστή σαλάτα σε σαλατιέρα και σκορπίζουμε από πάνω τα κρουτόν.

Από τη Ντίνα Νικολάου(Γαστρονόμος)
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου