Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο: 20΄ περίπου
Υλικά (για 6 άτομα):
Για τη σαλάτα:
1 κιλό ώριμες, σφικτές ντομάτες, σε κύβους
4 μικρά αγγουράκια (κατά προτίμηση βιολογικά), με τη φλούδα τους, κομμένα πρώτα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε «μισοφέγγαρα»
1 μεγάλο κοκκινόφλουδο κρεμμύδι, σε κυβάκια
1 μεγάλη καυτερή πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 ματσάκια γλιστρίδα (μόνο τα φύλλα)
1/3 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χοντροκομμένος
τα φύλλα από 2 - 3 κλαράκια δυόσμο, χοντροκομμένα
80 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
Για τα πιτάκια:
10 μικρές αραβικές πίτες
3 κουτ. σούπας ζαατάρ
70 - 100 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία:
Για τα πιτάκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Κόβουμε οριζόντια κάθε πίτα με ένα μαχαίρι, για να κοπεί σε δύο δισκάκια. Αλείφουμε όλες τις πίτες και από τις δύο πλευρές με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με το ζαατάρ, αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα, σε μονή στρώση, και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν (θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε 2 - 3 δόσεις). Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε οκτώ τριγωνικές φέτες την καθεμία.
Για τη σαλάτα: Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σαλάτας. Ανακατεύουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Γύρω από τη σαλάτα βάζουμε τα ψημένα πιτάκια και σερβίρουμε.
Το ξερατε;
Το ζαατάρ είναι ένα αρωματικό μείγμα από άσπρο και μαύρο σουσάμι, θυμάρι, αλάτι και το υπόξινο μπαχαρικό σουμάκι. Αξίζει να το αναζητήσουμε για να αποκτήσει η συνταγή αυθεντικές λιβανέζικες νότες. To βρίσκουμε έτοιμο σε μπαχαράδικα, όπως το Ελιξίριον, ο Μανδραγόρας και το Μπαχάρ. Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας ανακατεύοντας ίσες ποσότητες από τα καρυκεύματα αυτά.Από το Χριστόφορο Πέσκια (Γαστρονόμος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου