Τσιγαρίδι σε θήκες μπισκότου


*Τα αρωματικά χόρτα της πίτας, όταν τα κάνουμε μαγειρευτά, τα λένε τσιγαρίδι (ή τσιγαρέλι ή τσιγαριστά κ.λπ)

Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου, Ψήσιμο + Mαγείρεμα: 1½ ώρα περίπου

Υλικά (για 8 άτομα):

1 κιλό μυρωδάτα χόρτα (σέσκουλα, πράσα, καυκαλίδες, τσουκνίδες, μυρώνια, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο, μαϊντανό, κ.λπ.)
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
αλατοπίπερο
5 κουτ. σούπας κρασί (προτιμότερο κόκκινο)

Για τη ζύμη:

2 μεγάλα παξιμάδια, τριμμένα (1 κρίθινο και 1 σταρένιο είναι προτιμότερο)
1½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένα φουντούκια
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
λίγο μαύρο πιπέρι
4 - 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα των σκευών
αλεύρι για να πασπαλίσουμε τα φορμάκια

Για το σερβίρισμα:

300 γρ. κατσικίσια φέτα σε μικρούς κύβους ή άλλο άσπρο τυρί

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χόρτα. Κόβουμε τα μεγάλα σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε όλα, μαζί με το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μαζί και 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα βάζουμε να μαγειρευτούν με το καπάκι κλεισμένο. Οταν αχνιστούν, θα μειωθεί ο όγκος τους και θα τα αφήσουμε να μαγειρευτούν παρακολουθώντας πού και πού μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι. Οταν είναι μαγειρεμένα (δεν θέλουν πάνω από 40 λεπτά), ρίχνουμε και το κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα σκεπάζουμε με πετσέτα για να μην πέσουν μέσα υδρατμοί.

Μπισκότο + ψήσιμο: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης του μπισκότου και τα ζυμώνουμε, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, και λίγο νεράκι. Οταν γίνει μια εύπλαστη μάζα, τη χωρίζουμε σε 8 ίσια κομμάτια και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη για μισή ώρα, να ξεκουραστούν (εκτός ψυγείου). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Παίρνουμε 8 φορμάκια για τάρτα ή ατομικά ταψάκια μιας χρήσης, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τα χέρια και το απλώνουμε στα φορμάκια ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.

Οταν τα ετοιμάσουμε, τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι για να μη φουσκώσει. Τρυπάμε παντού, σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε τις θήκες, μέχρι να γίνουν τραγανές. Ανάλογα με το φούρνο, θα χρειαστούν 30 - 45 λεπτά. Οταν κρυώσουν οι σχηματισμένες θήκες, μοιράζουμε το τσιγαρίδι. Αυτό θα το κάνουμε την τελευταία στιγμή, πριν σερβίρουμε, για να μην υγρανθεί το μπισκότο από την υγρασία των χόρτων. Σκορπίζουμε από πάνω τα κομματάκια τυριού.

Από την Εύη Βουτσινά (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου