Σαλάτα με σικορέ, γραβιέρα Νάξου και σύκα


Υλικά για 4 άτομα
4 σικορέ (endives)
1 φλιτζ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα με ψαλίδι
1 μήλο κομμένο σε μικρά κυβάκια που θα τα ανακατέψουμε αμέσως με τον χυμό μισού λεμονιού
150 γραμμ. γραβιέρα Νάξου κομμένη σε κυβάκια ομοίου μεγέθους με το μήλο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μηλόξιδο με τη μουστάρδα ώσπου να λιώσει. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε μέσα τα σύκα. Καθαρίζουμε τα σικορέ, κρατώντας τα έξω φύλλα ολόκληρα για να τα γεμίσουμε και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρές λωρίδες. Ανακατεύουμε τα κομμάτια σικορέ, τα μήλα, τη γραβιέρα και το μείγμα με τα σύκα. Γεμίζουμε τα εξωτερικά φύλλα των σικορέ και σερβίρουμε αμέσως.

Της Μίνας Κακανιά, από το ΒΗΜΑgourmet

*

Σικορέ=Αντίβ - είναι το ελληνικό \"κιχώριο\". Σαλατικό το οποίο μεγαλώνει υπογείως, γι\' αυτό και τα φύλλα του έχουν λευκό χρώμα με υποκίτρινη όψη στην άκρη. Αν είναι πράσινο στην άκρη, σημαίνει ότι έχει μείνει αρκετά στο φως (βλέπε ψυγείο super market) οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

*

Υπάρχει το πράσινο σγουρό ήρεμο ραδίκι (ή αντίδι στα ελληνικά) με κατσαρά φύλλα που είναι σαλατικό με πικρή γεύση, αλλά τον όρο αντίβ ή σικορέ οι Γάλλοι τον δίνουν και στο άσπρο κηπευτικό με σφιχτά τυλιγμένα φύλλα και επίσης πικρή γεύση που μαγειρεύεται ογκρατέν με μπεσαμέλ και ζαμπόν ή τρώγεται χοντροκομμένο στις σαλάτες.

1 σχόλιο:

  1. Great post. The tips and the ideas given in the post seems to be very much informative and useful for the job seekers.Xtrasize Thank you for such a good post.Hello, I found this blog via google, just thought you might want to know!http://realcemasculinobr.com/xtrasize/


    ΑπάντησηΔιαγραφή