Τι τρώμε; Σύκα


(1 μέτριο σύκο = 68 θερμίδες)

Λευκά, μαύρα ή δίχρωμα, τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, καθώς και σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρος, αντιοξειδωτικά, ινώδεις ουσίες . Η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα τα κάνει επίσης ιδιαίτερα θρεπτικά αλλά και παχυντικά. Είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας (κυρίως όταν τρώγονται το πρωί, με άδειο στομάχι), συμμετέχουν ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (λόγω του καλίου, της βιταμίνης Β6 και των ινωδών ουσιών τους) και μειώνουν τη χοληστερόλη και επομένως τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους, προκειμένου να προλάβουν ασθένειες ή παθήσεις όπως η υψηλή πίεση, δυσλειτουργίες πέψης, αναιμίες κλπ.
Γυναίκες σε εγκυμοσύνη, σε ηλικία εμμηνοροής, άνθρωποι που δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας, αθλητές, εργαζόμενοι που χρειάζονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες σωματικής ή και πνευματικής ενέργειας λόγω του είδους εργασίας που ασκούν, τρεφόμενοι άμεσα ή έμμεσα με αποξηραμένα φρούτα λαμβάνουν απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός τους
* Πρέπει να τρώγονται ώριμα, αλλιώς το γάλα που περιέχουν τα άγουρα σύκα δημιουργεί ερεθισμούς στο στομάχι αλλά και στο δέρμα.
Πηγή: www.doratisfisis.gr
Τα σύκα ήρθαν στην Ελλάδα από τις θερμές χώρες της Ασίας, το 700 - 800 π.Χ. Υπήρχαν όμως ήδη στην Κρήτη, ίσως και από το 1600 π.Χ. Στο βιβλίο των Kριτών υπάρχει μια αναφορά στη συκιά: όταν τα υπόλοιπα δέντρα τής ζήτησαν να γίνει βασίλισσά τους, εκείνη αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε να αφήσει τον καρπό της για να κυβερνήσει τα δέντρα. Oλο το χρόνο τα απολαμβάνουμε μεταποιημένα ως αποξηραμένα σκέτα ή μαζί με ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), συκομαΐδα (είδος τάρτας που φτιάχνουν κυρίως στην Kέρκυρα με ξερά σύκα, ούζο και μαύρο πιπέρι), μαρμελάδα και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.
Πηγή: H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου