Φιλέτο με κονιάκ, λεμόνι και θυμάρι


Προετοιμασία: 3΄, Μαγείρεμα: 8΄ - 12΄

Υλικά (για 4 άτομα):

4 φέτες φιλέτου (180 - 200 γρ. η καθεμία, 3- 4 εκ. πάχους)
1/2 φλιτζ. τσαγιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ ή μπράντι
1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1/2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας βούτυρο ή 1 κουτ. σούπας πουρές από βρασμένο καρότο (αν θέλουμε δεμένη τη σάλτσα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 - 15 λεπτά. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα φιλέτα. Τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές και ρίχνουμε το κρασί, το κονιάκ, το λεμόνι και το μέλι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (στο 1,5 - 2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 - 3, στο 5 - 6 για κλίμακα 1 - 9) και ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά αν το τρώμε ελαφρώς ψημένο προς μέτριο. Αν το θέλουμε καλοψημένο, πρέπει να προσθέσουμε λίγο ζωμό ή νερό (3 - 4 κουτ. σούπας) και να το μαγειρέψουμε για 5 - 6 λεπτά ακόμη συνολικά και από τις 2 πλευρές.

Οταν είναι έτοιμα τα φιλέτα, τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν μέχρι να συνεχίσουμε με την παρασκευή της σάλτσας. Προσθέτουμε στο τηγάνι το θυμάρι και το βούτυρο ή τον πουρέ καρότου, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι ή πιπέρι και μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα υγρά που έχουν βγάλει τα φιλέτα στην πιατέλα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα φιλέτα, τα περιχύνουμε με τη σαλτσούλα και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.

Τι πίνουμε

Eνα φρουτώδες Merlot.

Από τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου