Γάβρος παστός


Υλικά:
1 κιλό γάβρο (ή σαρδέλα)
αλάτι χοντρό
ξύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
4 καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)
εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια βγάζοντας τα κεφαλάκια και τα απλώνουμε ανοιχτά σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε αλάτι στον πάτο και προσθέτουμε το γάβρο σε στρώσεις. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αλάτι, όπως και πάνω από την τελευταία. Μετά από δεκαπέντε περίπου μέρες ξεπλένουμε το γαύρο, τον τοποθετούμε σε ένα σκεύος και προσθέτουμε αρκετό ξύδι. Σε δέκα μέρες αλλάζουμε ξανά σκεύος τοποθετώντας το γάβρο πάλι σε στρώσεις. Στον πάτο απλώνουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά μία στρώση γάβρο και μαϊντανό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Προσθέτουμε λάδι σκεπάζοντας μέχρι πάνω το γάβρο. (Οι μερακλήδες μπορούν να συμπληρώσουν με τέσσερα κερατάκια καυτερές πιπεριές στις τέσσερις γωνίες του σκεύους, καθώς έτσι θα απογειώσουν τη γεύση για να συνοδεύσουν το ουζάκι τους.) Έπειτα από λίγες μέρες –όσες αντέχετε, ακόμη και πολύ λίγες– ο μεζές σας είναι έτοιμος.
Από το βιβλίο Ούζο των Στάθη Γεωργιάδη και Λευτέρη Ελευθεριάδη, εκδόσεις ROAD, Αθήνα 2008 (ROAD: Κοζάνης 21 & Αμφιπόλεως, Αθήνα, τηλ. 210-345-5575, www.road.gr
φωτό: Γιώργος Τότσκας

1 σχόλιο:

  1. υπαρχει και εδω http://syntages.hadnews.com/%ce%93%ce%ac%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82.htm ??????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή