Τουρλού λαχανικών με κρούστα από γιαούρτι
Κόστος: 2 € / ατομο, Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 40΄
Υλικά (για 6 άτομα)
τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο μπρόκολο ή κουνουπίδι
1 σελινόριζα, σε κομμάτια
200 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, χοντροκομμένα
2 φύλλα δάφνης
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
1 κιλό πατάτες, προτιμάμε βιολογικές, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, σε φέτες
100 ml ελαιόλαδο
1 ματσάκι μάραθος ή άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος, ή μείγμα άνηθου και δυόσμου
Για την κρούστα
700 γρ. γιαούρτι
150 γρ. φέτα, κατά προτίμηση σκληρή, θρυμματισμένη
80 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο
1 αυγό, προτιμάμε βιολογικό
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
Διαδικασία
Βάζουμε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, να βγάλει τα υγρά του. Οταν αρχίσει να στεγνώνει, προσθέτουμε το σπανάκι και το αχνίζουμε στα υγρά που θα βγάλει. Μετά από 2 λεπτά, προσθέτουμε τις πατάτες, το μπρόκολο, τη σελινόριζα, το ελαιόλαδο, τα ντοματάκια, περίπου 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη δάφνη και τα μπαχάρια. Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μην έχουν μείνει υγρά στην κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τα δαφνόφυλλα, ρίχνουμε το μάραθο ή τον άνηθο ή το μείγμα άνηθου - δυόσμου και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Κρούστα γιαουρτιού: Χτυπάμε στο μούλτι τη φέτα με το μισό γιαούρτι και το αυγό, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε και το υπόλοιπο γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, το κάρδαμο και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Ρίχνουμε σε ένα ταψί 28 - 30 εκ. το περιεχόμενο της κατσαρόλας και το τακτοποιούμε. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα με το γιαούρτι και τέλος σκορπάμε τα τυριά. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά και σερβίρουμε.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Αυτό το φαγητό μπορεί να γίνει με όλα τα λαχανικά ανάλογα με την εποχή
Από τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου