Τι τρώμε; Μπρόκολο - το λουλούδι της υγείας


Το Μπρόκολο είναι ένα χειμερινό λαχανικό εξαιρετικά νόστιμο στη μαγειρική του που κατά βάση προορίζεται για σαλάτες, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί με χίλιους δύο τρόπους.
Σημειώστε ότι παρά την απλότητά του το λαχανικό μας προσφέρει μια απέραντη ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χρησιμότατα για τον οργανισμό.
Γηγενές της Μεσογείου εδώ και 3.000-4000 χρόνια θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ένα πράσινο λουλούδι. Έχει πάντα σχήμα μπουκέτου που εμπεριέχει πολλά μικρότερα μπουκετάκια. Όλα στηρίζονται σε ένα κεντρικό κορμό αρκετά σκληρό και τραγανό που αν καθαριστεί από την εξωτερική του φλούδα έχει μια εξαιρετική γεύση ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγο λεμόνι.
Όταν αγοράζουμε μπρόκολο να προσέχουμε να έχει ένα έντονο πράσινο χρώμα να μην πιέζονται τα μικρά λουλουδάκια που έχει επάνω και να είναι άκαμπτα τα μικρά μπουκετάκια που είναι επάνω στον κεντρικό κορμό. Θα το πλύνετε το μπροκολάκι σας με άφθονο κρύο νερό πριν το μαγειρέψετε και με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι θα κόψετε τα μικρά μπουκετάκια. Ξεφλουδίστε τον κεντρικό κορμό και κόψτε τις άκρες του και όλα μαζί ζεματίστε τα σε άφθονο αλατισμένο νερό για μερικά λεπτά .
Για να μπορέσετε να αποσπάσετε τα χρήσιμα συστατικά του πρέπει να το μαγειρέψετε όσο λιγότερο γίνεται. Εάν είσαστε νέοι και το στομάχι σας δουλεύει καλά ζεματίστε το για 7 λεπτά. Εάν πάλι το θέλετε λιώμα βράστε το τουλάχιστον για 15-20 λεπτά.
Η καλύτερη όμως ιδέα είναι το μαγειρέψετε στον ατμό. Και να μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να φτιάξετε και μια σαλάτα με ωμά μπροκολάκια που απλά και μόνο θα ψιλοκόψετε ανακατεμένα με καρότο, λάχανο και ψιλοκομμένες πιπεριές. Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες παρά μόνο αυτές που θα μαγειρέψετε και θα φάτε αμέσως. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν άφθονα μπρόκολα στην αγορά.
Ελάτε όμως να δούμε μαζί τι ωραία πράγματα παίρνουμε από το μπρόκολο. Κατ' αρχήν να θυμάστε ότι 100 γραμ μπρόκολο έχουν μόνο 27-28 θερμίδες, μόνο 2% πρωτείνες, 0,35% λιπαρά εκ των οποίων τα μισά είναι μονοακόρεστα και καταγράψτε τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Φτωχό σε νάτριο και περιέχει επίσης και το συστατικό σελήνιο το οποίο και αυτό είναι απαραίτητο στον οργανισμό. Περιέχει 12 διαφορετικές βιταμίνες από τις οποίες κυρίαρχη είναι η βιταμίνη C. Φυσικά δεν έχει καθόλου χοληστερίνη και τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι τα μικρά λουλουδάκια που είναι στις άκρες των μπουκέτων περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι χρήσιμα στην υγεία και ιδιαίτερα στις παθήσεις της καρδιάς, αλλά και του καρκίνου.

Πυγή: http://www.eliasmamalakis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου