Θερμίδες ανά μερίδα: 438 Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 30΄ - 40΄, Αναμονή: 40΄
Υλικά(για 4 άτομα)
Για τις φακές
300 γρ. φακές ψιλές
1 δαφνόφυλλο
3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
Για τη σάλτσα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, ή 2 - 3 κοκκάρια, σε ροδέλες
3 κουτ. σούπας μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση
2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1/2 κουτ. σούπας ξερό θρούμπι, ή ρίγανη ή θυμάρι, τριμμένο
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
1 σελινόριζα, κατά προτίμηση βιολογική, περασμένη από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, περασμένα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
8 ραπανάκια, περασμένα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
6 λιαστές ντομάτες από βαζάκι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι ρόκα, χοντροκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φακές: Βάζουμε τις φακές σε σουρωτήρι, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και το σκόρδο. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τις φακές για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται. Στα τελευταία 5 λεπτά, ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Σάλτσα (την ετοιμάζουμε όση ώρα βράζουν οι φακές): Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και τo τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, ώστε να φύγει η αψάδα του. Το μεταφέρουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτουμε τις ελιές, το ξίδι, το χυμό, το ξερό μυρωδικό που επιλέξαμε, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Σαλάτα: Μόλις βράσουν οι φακές, τις στραγγίζουμε, πετάμε το δαφνόφυλλο και τα σκόρδα και τις αδειάζουμε αμέσως στη σαλατιέρα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τους τριμμένους βολβούς, τις λιαστές ντομάτες και, αν χρειάζεται, λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σαλάτα κατά μέρος, για 40 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαϊντανό με τη ρόκα, τα προσθέτουμε στη σαλάτα και σερβίρουμε.Aπό τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου