Τι τρώμε; Φακές
Οι φακές μαζί με τα φασόλια, τα λουβιά, τα ρεβίθια, τα κουκιά και τη λουβάνα ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων, που είναι μια θρεπτική και νόστιμη τροφή.Καλό είναι να τα τρώμε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες που ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού, με υψηλή περιεκτικότητα ινών και χαμηλή σε λιπαρές πρωτεΐνες εν αντιθέση με το κρέας. . Περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την άμυνα του οργανισμού. Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου . Ο σίδηρος μάλιστα που περιέχουν οι φακές απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον οργανισμό σε σχέση με το σίδηρο που υπάρχει π.χ. στο σπανάκι ή στον αρακά . Είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου και βιταμίνης Ε , που δρουν ως αντιοξειδωτικά . Κάθε φορά όταν τρώτε φακές , φροντίστε μετά να πίνετε μία φυσική πορτοκαλάδα , γιατί η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου . Τρώγοντας φακιές με τυρί , το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης του τυριού θα δεσμευτεί από τις φυτικές ίνες του οσπρίου. Εν πρέπει όμως να γίνεται κατάχρησή τους, επειδή προκαλούν βλάβες στους οφθαλμούς.
Και απο www.iatronet.gr :
*Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι φακές, λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για ασθενείς με αρτηριακή υπερταση.
! Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα.
Συνταγές με φακές:
Ανατολίτικη σαλάτα ζεστής φακής
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου