Προετοιμασία: 20΄
Υλικά (για 8 άτομα):
Για τη σαλάτα:
1 ξινόμηλο, με τη φλούδα του
1 μικρή μαραθόριζα, λεπτοκομμένη στο μαντολίνο
500 γρ. φρέσκο σπανάκι (τα τρυφερά φύλλα), ζυγισμένο καθαρισμένο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 κοφτή κουτ. σούπας μαυροκούκι ή απλό σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο
χυμός από 1 λεμόνι
Για τη σάλτσα:
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός από σαγκουίνι ή πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες (κορινθιακές)
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Σάλτσα: Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο χυμό σαγκουινιού ή πορτοκαλιού, για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπλέντερ τις σταφίδες με το χυμό τους, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιούμε. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σαλάτα: Κόβουμε το ξινόμηλο στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και στη συνέχεια το κόβουμε σε λεπτές φέτες (με τη φλούδα). Ρίχνουμε τις φέτες μήλου και μαραθόριζας σε ένα μπολ με κρύο νερό και το χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσει το μήλο και να παραμείνει τραγανή η μαραθόριζα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και τα 2/3 της σάλτσας που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το σπανάκι σε μεγάλη πιατέλα, συμπληρώνουμε με το ξινόμηλο και τη μαραθόριζα, στραγγισμένα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και σερβίρουμε.Aπό τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου