Παντζαρόπιτα


Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο πίτας: 1 ώρα

Υλικά (για ταψί Νο 30):

Για το φύλλο:

4 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό
1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό

Για τη γέμιση:

1 κιλό παντζάρια, βιολογικά, καθαρισμένα
1 κοφτό κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
3 αυγά, βιολογικά
200 ml γάλα φρέσκο
200 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με πιρούνι
1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Φύλλο: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ώσπου να ετοιμάσουμε ζύμη, που ζυμώνουμε 6 - 8 λεπτά για να γίνει λεία και ελαστική. Αν γίνει σφικτή, προσθέτουμε λίγο νερό και αν γίνει υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Τη χωρίζουμε σε 2 ίσα κομμάτια, τυλίγουμε το καθένα με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Κόβουμε κάθε παντζάρι στα 4, το πασπαλίζουμε με ρίγανη και θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο λάδι και το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Αφού επαναλάβουμε τη διαδικασία με όλα τα παντζάρια, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχουν ψηθεί καλά. Οταν είναι έτοιμα, τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε. Τα ξετυλίγουμε, τα στραγγίζουμε από τα υγρά του ψησίματος και τα ψιλοκόβουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε το ανθότυρο, τα ψιλοκομμένα παντζάρια, το κεφαλοτύρι και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού (δηλαδή περίπου 40 εκ.). Απλώνουμε το φύλλο σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί Νο 30, έτσι ώστε να περισσεύει φύλλο έξω από τα τοιχώματα. Το αλείφουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά (για να παραμείνει τραγανό στο ψήσιμο) και απλώνουμε από πάνω το μείγμα της γέμισης. Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με την ίδια διάμετρο και σκεπάζουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα, χαράζουμε την πίτα σε καρεδάκια και την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 1 ώρα.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

Από τη Ντίνα Νικολάου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου