Μοσχαράκι λεμονάτο με γλυκιά πάπρικα και ρύζι στην κατσαρόλα


Προετοιμασία: 15 λεπτά, Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα):
1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε μικρούς κύβους, αλατισμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζ. τσαγιού χυμός λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ ή λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1 φύλλο δάφνης
τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι, ξεπλυμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. χοντροτριμμένη ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (αν θέλετε)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Βάζουμε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρέας, τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το λάδι. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κονιάκ (ή το κρασί), το λεμόνι, την πάπρικα, το καγιέν (αν βάλουμε) και 1/2 φλιτζάνι νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και 2 φλιτζάνια νερό βραστό και, μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε πάλι σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15 - 17 λεπτά μέχρι να βράσει και το ρύζι. Αν σωθούν τα υγρά προτού γίνει το ρύζι, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μαϊντανό, το τυρί και πιπέρι και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε

Ενα Chardonnay ή ένα blanc de noir από Cabernet Sauvignon, ένα λευκό κρασί με ερυθρά χαρακτηριστικά.

Από τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου