Αμπελοφάσουλα με γραβιέρα και ελιές


Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 15΄

Υλικά (για 4 άτομα):

1 κιλό αμπελοφάσουλα*
1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 - 4 μέτριες ντομάτες ώριμες αλλά σφικτές, σε κομμάτια
1½ κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο ή ίση ποσότητα ξερού, τριμμένου
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελιές θρούμπες ή άλλες μαύρες της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
200 - 250 γρ. πικάντικη γραβιέρα (π.χ. Αμφιλοχίας) ή κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα αμπελοφάσουλα για 5 - 6 λεπτά ή για περισσότερο χρόνο, αναλόγως τού πόσο μαλακά τα θέλουμε. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε εκεί ώσπου να κρυώσουν.

Ξαναβάζουμε την άδεια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και την αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το σκόρδο και το μισό ελαιόλαδο και το σοτάρουμε για 1/2 - 1 λεπτό. Ρίχνουμε στο σκεύος τα αμπελοφάσουλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να βραχούν καλά με το λάδι και να αρωματιστούν με το σκόρδο. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλας σερβιρίσματος.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες. Τις σοτάρουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, ώσπου η σάλτσα να δέσει. Ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε απαλά μία φορά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω από τα αμπελοφάσουλα, ανακατεύουμε απαλά και τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tι πινουμε

Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα, Ρομπόλα, λευκά κρασιά με μέτριο άρωμα και σώμα.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Τα αμπελοφάσουλα είναι νοστιμότατα εποχικά φασολάκια, μακριά, λεπτά, σκουροπράσινα και συνήθως πολύ τρυφερά. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται καθάρισμα παρά μονάχα καλό πλύσιμο. Αν είναι κάπως σκληρά, τα καθαρίζουμε όπως τα κοινά φασολάκια. Αν δεν βρούμε αμπελοφάσουλα, τα αντικαθιστούμε με άλλη ποικιλία (μπαρμπούνια ή τσαουλιά), καθαρισμένα.

Από τη Νένα Ισμύρνογλου(Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου