Ψαρονέφρι με σύκα και ταλιατέλες


Προετοιμασία: 20΄, Μαρινάρισμα: 3 - 4 ώρες, Μαγείρεμα: 40΄

Υλικά (για 6 άτομα):

1.500 γρ. ψαρονέφρι (περίπου 2 μεγάλα ψαρονέφρια ή 3 - 4 μικρότερα), σε φέτες πάχους 1½ εκ.
3 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
5 - 6 κόκκοι μπαχάρι, τριμμένοι
1 ξυλάκι κανέλας
4 - 5 καρφάκια γαρίφαλου
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό
12 μικρά, ώριμα αλλά σφιχτά σύ­κα, με τη φλούδα τους
500 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (για συνοδευτικό)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Προσθέτουμε τις φετούλες από το ψαρονέφρι και τις πιέζουμε με ένα πιάτο, ώστε να παραμείνουν μέσα στη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες.

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πυθμένα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Κρατάμε την κατσαρόλα με το λάδι κατά μέρος. Στραγγίζουμε καλά τις φετούλες κρέατος από τη μαρινάδα, την οποία κρατάμε στην άκρη, για να τη χρησιμοποιήσουμε μετά.

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο και αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε ξανά στη φωτιά την κατσαρόλα με το λάδι όπου σοτάραμε το κρεμμύδι. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε και σοτάρουμε τις αλευρωμένες φετούλες από το ψαρονέφρι για 2½ λεπτά από τη μία πλευρά και για 2 - 2 ½ λεπτά από την άλλη, πάντα σε δυνατή φωτιά, ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν δεν χωράνε όλες μαζί στο σκεύος, τις σοτάρουμε σε δόσεις και στο τέλος τις ρίχνουμε ξανά όλες μαζί στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε όλα μαζί τα υλικά για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κονιάκ, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη μαρινάδα (μαζί με τα μπαχαρικά που έχει μέσα) και τον αραιωμένο πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα σύκα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 20 λεπτά, ώσπου να να μελώσει το φαγητό.

Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν τα σύκα.
Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας, τα γαρίφαλα και το δαφνόφυλλο. Σερβίρουμε το ψαρονέφρι και τα σύκα με τις ταλιατέλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.

Από τη Ντίνα Νικολάου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου