Τεμπάλ ζυμαρικών



Υλικα για 6-8 άτομα
300γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
½ κιλό μπρόκολο, χώρια τις τούφες από τα κοτσάνια
200 γρ. μάραθο, χωρίς τα κοτσάνια, κομμένο
½ φλιτζ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 αντσούγιες σε αλμή, πλυμένες και κομμένες σε φιλέτα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Αλάτι
2 κουταλιές σταφίδες
2 κουταλιές κουκουνάρια
1 κουταλιά ντοματοπολτό διαλυμένο σε ½ φλιτζ. Νερό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαιντανό
Φρεσκοτριμμένο μάυρο πιπέρι
3 κουταλιές τριμμένο ψωμί
½ κιλό μακαρόνια
90γρ. τυρί προβολόνε, κομμένο σε κυβούς, η ¾ φλυτζ. Τριμμένο πεκορίνο
¼ φλιτζ.βούτυρο κομμένο, σε κομματάκια
2 κουταλιές αμύγδαλα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

Βράζετε τα σπαράγγια, το μπρόκολο και το μάραθο ξεχωριστά σε αλατισμένο νερό για 5-7 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν. Ζεσταίνετε ¼ φλιτζανιού λάδι σε χαμήλη φωτιά και σωτάρετε τις αντσούγιες ώσπου να διαλυθούν. Ρίχνετε τα βρασμένα λαχανικά και τα σωτάρετε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφύνετε στην άκρη. Σε ξεχωριστό τηγάνι ρίχνετε 1 κουταλιά λάδι, προσθέτετ το κρεμμύδι και μία πρέζα αλάτι, σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε να σωταριστεί για 10 λεπτά. Ρίχνετε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, και τα αφύνετε για 3 λεπτά να ροδίσουν. Ρίχνετε το μείγμα ντομάτας και το μαιντανό. Αλατοπιπερώνετε. Τα σιγοψήνετε για 5 λεπτά ακόμη.
Καβουρδίζετε το τριμμένο ψωμί στο υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό στο μισό χρόνο που αναγράφει η συσκευασία. Τα σουρώνετε και τα βάζετε κάτω από νερό βρήσης. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι για να μη λασπώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στούς 180C. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκευός. Βάζετε το 1/3 των ζυμαρικών στο πυρίμαχο σκευός, ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα, το προβολόνε, το τριμμένο ψωμί, τα αμύγδαλα και τα σωταρισμένα λαχανικά. Συνεχίζετε φτιάχνοντας ακόμη δύο στρώσεις, τελειώνοντας με προβολόνε και βούτυρο. Το ψήνετε για 40-45 λεπτά η ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρετε το τεμπάλ ζεστό.
Κοίταξε κι εδώ:
Σπαγκέτι με τόνο και φρέσκα μυρωδικά
Μακαρονάδα με «χωριάτικη» σάλτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου