Ρύζι γεμιστό με ντομάτες


Υλικα για 4 άτομα

Για το ρύζι:1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, 2 φλιτζ.τζαγιού ρύζι Καρολίνα, 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, 3 φλιτζ.χυμός ντομάτας, ανακατεμένος με 1φλιτζ. τσαγιού νερό, ½ φλιτζ.τσαγιού φυλλαράκια μαίντανού, ψιλοκομμένα, ½ φλιτζ.τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα, 1 φλιτζ.τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο, 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση: 6 ντομάτες ώριμες, αλλά όχι λιωμένες, 1 φλιτζ.τσαγιού κουκουνάρια, καβουρντισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ½ φλιτζ.τσαγιού σταφίδες ξανθές, 4 κουτ.σούπας ρίγανη ξερή, 1 κουτ.γλυκού ζάχαρη καστανή

Διαδικασία

Γέμιση: Προσθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Χαράζουμε ελαφρώς το κάτω μέρος από τις ντομάτες με ένα μυτερό μαχαιράκι και τις βυθίζουμε σε νερό που βράσει, για ½ λεπτό. Με μια τρυπητή κουτάλα τις τραβάμε από το βραστό νερό και τις αποφλοιώνουμε. Τις κοβούμε σε λεπτές φέτες και τις απλώνουμε σε μια λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τις λαδώνουμε με ένα πινέλο και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Τις μεταφέρνουμε στο φούρνο και τις ΄΄στεγνωνουμε΄΄ για 12-15 λεπτά. Τις ξεφουρνίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.

Ρύζι: Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι για περίπου 2-3 λεπτά.Προσθέτουμε το ρύζι και το γυρνάμε 2-3 φορές στην κατσαρόλα με μια ξύλινη κουτάλα να λαδωθεί και να σοταριστεί κι αυτό λίγο, για περίπου 1 λεπτό. Σβήνουμε με τον αραιωμένο χυμό ντομάτας και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πιει όλο το υγρό, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το δυόσμο, το μαίντανό, το αυγό και το κεφαλοτύρι και ανακατευόυμε καλά.

΄΄Γεμιστό ρύζι΄΄ Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεσαίο, στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα και στρώνουμε τα 2/3 του ρυζιού στον πυθμένα, φροντίζοντας να καλύψουμε όσο γίνεται και τα τοιχώματα. Στρώνουμε από πάνω τις ντομάτες (αφήνοντας ένα κάποιο περιθώριο περιφερειακά) και σκορπίζουμε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ρύζι, ισιώνουμε την επιφάνεια και καλύπτουμε το ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξεφορμάρουμε με προσοχή σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα και σερβίρουμε κόβοντας το φαγητό σε τρίγωνα κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου