Πιλάφι με θαλασσινά



Υλικα>για 4 ατομα
8 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, 12 γυαλιστέρες, 16 μύδια,
120 μλ λευκό κρασί,
κρεμμύδι πολτοποιημένο,
2 κλωνάρια σέλινο (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένα,

¼ κουτ.γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο,

χυμός από 1 πορτοκάλι,

2-3 στήμονες κροκός Κοζάνης (σαφράν),

2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα, καλά πλυμένο με κρύο νερό,

6 κουτ.σούπαςελαιόλαδο,

½ φλιτζ.τζαγιού νερό, αλάτι, πιπέρι

Με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε λίγο κάθε γυαλιστερή και κρατώντας την ανοιχτή την ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, ώστε να φύγει η άμμος που υπάρχει στο εσωτερικό της. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 6 ½ φλιτζ. νερό να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 2 λέπτα. Μετά τις καθαρίζουμε από κεφάλια και κελύφη. Το νερό από την κατσαρόλα το κρατάμε.

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλινο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το θυμάρι, το χυμό και το κρασί και τα αφήνουμε άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα μύδια, τις γυαλιστερές, πιπέρι και τον κρόκο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Την αφήνουμε σε μέτρια φωτία για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε τα όστρακα απο την κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη μαζί με γαρίδες. Το ζουμί από το μαγείρεμα των οστράκων το ανακατεύουμε με το νερό που κρατήσαμε από τις γαρίδεςκαι το μετράμε. Για τα 2 φλιτζάνια ρύζι χρειαζόμαστε 6 φλιτζάνια υγρό. Αν δεν φτάνει, συμπληρώνουμε νερό. Το βάζουμε να βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το σκεύος για περίπου 15 λέπτα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτία, ανοίγουμε το καπάκι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα, ώστε να απορροφηθούν όλοι οι υδρατμοί. Προσθέτουμε τα θαλασσινά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου