Αγκινάρες α λα πολίτ’ αλλιώς


Υλικά:

8 καρδιές αγκινάρας
χυμός από 3 ακέρωτα λεμόνια (και κατά προτίμηση βιολογικά) και λίγο από το ξύσμα τους
1/2 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό βερμούτ
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε φετάκια
1 μικρή μαραθόριζα, σε φετάκια
2 πατατούλες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε φέτες
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και λίγο ακόμη, για το σερβίρισμα αλατοπίπερο
1 κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη
2 - 3 κουτ. σούπας γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε τα καρότα και τη μαραθόριζα. Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε τις πατατούλες και τις αγκινάρες. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον κόλιανδρο. Σβήνουμε με το βερμούτ και το χυμό των 2 λεμονιών, ρίχνουμε νερό που μόλις να καλύψει τα υλικά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να μαλακώσουν τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Περνάμε τα υλικά της κατσαρόλας (όχι τις αγκινάρες) από το μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ (αφήνουμε στην άκρη 1/2 φλιτζάνι πουρέ και 2 - 3 κουταλιές από το ζωμό της κατσαρόλας, για να φτιάξουμε σάλτσα). Στον υπόλοιπο πουρέ προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τις καρδιές αγκινάρας με τον πουρέ, τις πασπαλίζουμε με λίγη γαλέτα, τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για 10 λεπτά για να γκρατιναριστούν.Ανακατεύουμε τον πουρέ που αφήσαμε στην άκρη μαζί με τις 2 - 3 κουταλιές ζωμού, ρίχνουμε το χυμό του τρίτου λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.Μοιράζουμε τη σάλτσα αυτή σε πιάτα, από πάνω βάζουμε τις γεμισμένες καρδιές αγκινάρας και σερβίρουμε.

Από τον Αλέξανδρο Γιώτη (Περιοδικό Κ)


3 σχόλια:

  1. οι αγκιναρες ειναι πολυ νοστιμο και super υγιεινο φαγητο και αλα πολιτα και με αρακα τις φτιαχνω συχνα!!! καλο πασχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Χαίρομαι για την επίσκεψή σας! Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The Awards Ceremony will take place at 7:30 pm, Friday, January 9 at the Herbst Theater in San Francisco. Its an elegant, Xtrasize old world theater with 900 seats that will help give the awards the air of importance we believe they deserve. General admission tickets will be released in December. When angry count four; when very angry, swear. Mark Twain 1835 1910 Take That Tickets and RAC Motoring Serviceshttp://realcemasculinobr.com/xtrasize/


    ΑπάντησηΔιαγραφή