Χταπόδι σπετζοφάι


Υλικά για 4 άτομα:
1 χταπόδι, του ενός κιλού, φρέσκο, καθαρισμένο
10 ξερά σύκα, κομμένα στη μέση
2 φύλλα δάφνης
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο ή ½ κ.κ. ξερό
2 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες και κομμένες σε καρεδάκια
3 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες και κομμένες σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη σε καρεδάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
15 αμύγδαλα, ασπρισμένα και ανάλατα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

Βάζουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα το χταπόδι μαζί με τα σύκα, τη δάφνη, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το θυμάρι και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για ½ ώρα (θα βράσει στα υγρά του, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό). Βγάζουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το κλωνάρι του θυμαριού, προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα αμύγδαλα και σοτάρουμε στο λάδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χταπόδι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε λίγο νερό και βράζουμε για 20-30 λεπτά ακόμη ώσπου να μαλακώσουν το χταπόδι και τα λαχανικά. Στο τέλος, αν χρειαστεί, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά για να δέσει η σάλτσα.

Από την Κωνσταντίνα Φάκλαρη (ΒΗΜΑgourmet)
φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου