Μπαστουνάκια λαχανικών με αρωματικό γιαουρτόσκορδο


Προετοιμασία: 30΄

Υλικά (για 10 - 12 άτομα):

4 μικρά καρότα, βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια
6 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένα από ίνες και κομμένα κατά μήκος στη μέση
4 μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα, χωρίς τα σπόρια, σε μπαστουνάκια

Για την κρέμα σκόρδου (100 γρ.):

2 ολόκληρα κεφάλια σκόρδου
1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο ή ξερό, κοπανισμένο
αλάτι

Για 400 γρ. γιαουρτόσκορδο:

50 γρ. «κρέμα σκόρδου»
350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 - 2 κουτ. σούπας μέλι

Διαδικασία:

Κρέμα σκόρδου: Ξεχωρίζουμε τα κεφάλια σκόρδου στις σκελίδες τους, τις ξεφλουδίζουμε, κόβουμε κάθε σκελίδα κατά μήκος στη μέση και, αν υπάρχει, αφαιρούμε την πράσινη φύτρα. Τις βάζουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε νερό που να τις σκεπάσει και τις βράζουμε για 10 - 12 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τις σκελίδες και τις λιώνουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο μείγμα. Το μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ, προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, νοστιμίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε 50 γρ. που θα χρειαστούμε για τη συνταγή και την υπόλοιπη τη διατηρούμε σε μικρό βαζάκι, καλύπτοντας την επιφάνεια της κρέμας με ελαιόλαδο, στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.

Γιαουρτόσκορδο: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα 50 γρ. κρέμας σκόρδου με το γιαούρτι και το μέλι (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε καλά. Για να σερβίρουμε, βάζουμε το γιαουρτόσκορδο σε μικρό μπολάκι, στο κέντρο μιας πιατέλας, και ακτινωτά απλώνουμε τα μπαστουνάκια των λαχανικών.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Την κρέμα σκόρδου αλλά και το γιαουρτόσκορδο μπορούμε να τα φτιάξουμε από την προηγουμένη και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο.

Από τη Ντίνα Νικολάου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου