Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο


Προετοιμασία: 20 λεπτά, χρόνος μαγειρέματος: 1½ ώρα.

Υλικά για 6 άτομα
200 γραμμ. γίγαντες, που έχουμε μουλιάσει σε κρύο νερό από την προηγουμένη
1 ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες
λάδι για το άλειμμα και ¾ κούπας ελαιόλαδο
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
5 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κ.κ. ζάχαρη
λίγη ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βράζουμε σε άφθονο νερό τους γίγαντες με το ολόκληρο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να διαλυθούν. Αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος. Όσο βράζουν οι γίγαντες, απλώνουμε στο ρηχό ταψί του φούρνου τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές στον φούρνο στους 200οC. Στραγγίζουμε τους γίγαντες αλλά κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν. Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλινο και τον μαϊντανό. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τους γίγαντες και ανακατεύουμε προσεκτικά. Σβήνουμε με το κρασί και την ντομάτα, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πιρέξ και προσθέτουμε και 1 ποτήρι από το νερό στο οποίο έβρασαν οι γίγαντες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC. Μόλις ψηθούν οι γίγαντες, μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους και αρχίσουν να ξεροψήνονται στην επιφάνεια, απλώνουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε προσεχτικά ώστε να πάνε και στον πάτο του ταψιού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Από την Ελένη Ψυχούλη (ΒΗΜΑgourmet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου