Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο


Υλικά για περίπου 1,5 κιλό
350 γραμμ. βρώσιμα ροδοπέταλα (από αράντιστα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα κήπου)
1½ λίτρο νερό
χυμός από 1 λεμόνι
350 γραμμ. νερό
1½ κιλό ζάχαρη

Αφαιρούμε τη λευκή βάση από τα ροδοπέταλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1½ λίτρο νερό και όταν βράσει ρίχνουμε γιαούρτιτα ροδοπέταλα. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να βράσουν. Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε από πάνω τον χυμό λεμονιού. Τα ξεχωρίζουμε με τα δάχτυλά μας.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 350 γραμμ. νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε έως ότου η θερμοκρασία φτάσει στους 105-106οC (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σε αυτό το σιρόπι τα ροδοπέταλα. Αφήνουμε για 12 ώρες και ξαναβράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου τα ροδοπέταλα γίνουν διάφανα.
Σερβίρουμε σκέτο ή συνοδευόμενο με στραγγιστό γιαούρτι .

Του Φώτη Χρυσανθίδη (ΒΗΜΑgourmet)

2 σχόλια:

  1. Είμαι τριανταφυλλοπαραγωγός 15 στρ (Rosa damascena ) αγριας τριανταφυλλιάς στην Κατάκαλη Γρεβενών και έχω συγκομιδή ροδοπετάλλων 1-20 Μαιου ...καθε παραγγελια δεκτή για όσους ενδιαφέρονται ...Τ. 6977 239 066 e-mail(a)gmail.com www.askjim.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή