Τι τρώμε; Σταφύλια

Τα σταφύλια αποτελούν καταπληκτική πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο, ποτάσιου, σιδήρου, ασβέστου, χαλκού. Αυτά τους προσδίδουν αντιγηραντικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη μακροζωία. Έχουν περιεκτικότητα 80-85% σε νερό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά, ως ένα σνακ που δεν παχαίνει. Το νερό και οι φυτικές ίνες, βοηθούν επίσης στη χρόνια δυσκοιλιότητα. Στο φλοιό των κόκκινων και των μαύρων σταφυλιών βρίσκεται ένα αντιοξειδωτικό και είναι αυτό που έχει δώσει στο κόκκινο κρασί τη φήμη ότι κάνει καλό στην καρδιά. Τα σταφύλια έχουν επίσης αντιγηραντικές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης προστατευέι τα νεύρα και βοηθάει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, βελτιώνοντας τη μνήμη. Τα σταφύλια ωφελούν τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αυξάνοντας τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα τους, που βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιαστολή) και βελτιώνουν την κυκλοφορία. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τον υπερβολικό σχηματισμό θρόμβων, την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Περιέχουν ιδιότητες που βοηθούν στον έλεγχο των ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας, καθαρίζουν το συκωτι, το αιμα Τα ξερά σταφύλια ή οι σταφίδες παρέχουν περισσότερη ενέργεια από τα φρέσκα φρούτα. Θεωρούνται το καλύτερο σνακ για όσους περπατούν πολύ και για όσους ασχολούνται με αθλήματα. Οι σταφίδες κάνουν καλό στους ξερόβηχες. Διατηρούν τις εξαιρετικές τονωτικές τους ιδιότητες οταν γίνονται κρασί. Τα ξερά σταφύλια ή οι σταφίδες παρέχουν περισσότερη ενέργεια από τα φρέσκα φρούτα. Θεωρούνται το καλύτερο σνακ για όσους περπατούν πολύ και για όσους ασχολούνται με αθλήματα. Οι σταφίδες κάνουν καλό στους ξερόβηχες. Διατηρούν τις εξαιρετικές τονωτικές τους ιδιότητες οταν γίνονται κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου