Τι τρώμε; Μάραθος

Ο μάραθος είνια πολύ γνωστό και πολύ ευεργετικό για το οργανισμό μας βότανο. Το όνομα του Δήμου Μαραθώνα προέρχεται από αυτό το βότανο μήπως επειδή μπορόυμε να το βρούμε παντού σε αυτή περιοχή.
Οι Αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν “μάραθρον” και το θεωρούσαν σύμβολο επιτυχίας. Στην ελληνική μυφολογία το φυτό συνδέθηκε με το Διόνυσο, το θεό των εορτών και του κράσιου. Λέγεται επίσης ότι η νοημοσύνη ήρθε από τους θεούς στούς ανθρώπους μέσα από ένα στέλεχος μάραθου που θεωρήθηκε ότι έχει και μαγικές ιδιότητες. Κατά το Μεσαίωνα το βότανο αυτό το τοποθετούσαν πάνω από την πόρτα, για να αποκρούει τα κακά πνεύματα. Επιπλέον, οι σπόροι των φυτών χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν την κλειδαρότρυπα και να κρατήσουν τα φαντάσματα από την είσοδο των σπιτιών.
Ο Μάραθος περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες: βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, potasium, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β3 κλπ. Η βιταμίνη C από το βόλβο του φυτού είναι αντιβακτερικό και πολύ χρήσιμη για το ανοσοποητικό σύστημα.
Επιπλέον, η ρίζα του μάραθού είναι μια σημαντική πηγή ινών που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, επίσης οι ίνες από αυτό το βότανο μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο του εντέρου, λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να εξουδετερώσουν τις τοξίνες και τις καρκινικές ουσίες από τα έντερα. Τα στελέχη του είναι πλούσια σε potasium, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης η οποία προκαλεί την καρδιακή προσβολή.
Ο Μάραθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία για μελανιές, την κυτταρίτιδα, την παχυσαρκία, την κατακράτηαη υγρών, την εξάλειψη των τοξινών από το σώμα, τη δυοσμία του στόματος. Βοηθά ακόμα στην εξάλειψη του κοινού κρυολογήματος και στο να μειώνει τις περιόδους του βήχα. Ο ατμός που προκύπτει από το βράσιμο του μάραθου (φύλλα σε νερό) μειώνει το άσθμα και την βρογχίτιδα.
Τα μείγματα και αφεψήματα από ξυρούς σπόρους μάραθου βοηθούν στην εξάλειψη των στομαχόπονων και στην τόνωση της πέψης. Για τα παιδάκια μαζί με λίγο χαμομήλι βοηθά πολύ στη δυσκοιλιότητα και είναι μια καλή λύση κατά των εντερικών σκουληκιών. Το μείγμα του μάραθου χρησιμοποιείται για να εντείνει την όραση και ανακουφίσει τους ερεθισμούς στα μάτια.
Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν μυρωδικό στην μαγειρική και σαν έγχυμα (ζεστό) βράζοντας νερό και αφήνοντας το (είτε σπόρους λίγο θρυμματισμένους είτε τα στέλεχη του η και τα δύο μαζί) για 10 λεπτά να βγάλει τις ουσίες του.
Προσοχή!
Να μην καταναλωνεται σε μεγάλες ποσότητες από εγκύους.

1 σχόλιο:

  1. Καλομελέτα τίς εθνικές συνταγές κι`έλα μπές νά πάρεις όσα θές μαζί μέ τά φάσκελα μπρούμιτα κι`ανάσκελα.+++

    ΑπάντησηΔιαγραφή