Ιμάμ μπαϊλντί


Υλικά για 8 άτομα
8 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες
αλάτι
200 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
8 ξερά κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
3-5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες
500 γραμμ. ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια, τριμμένες στον τρίφτη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 φλιτζ. καυτό νερό
1 κ.κ. ζάχαρη
αλάτι
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με άφθονο νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για ½ ώρα. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε. Χαράζουμε την ψίχα σε ρόμβους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές για 10-15 λεπτά. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας και τις τοποθετούμε σε μία στρώση σε πυρίμαχο σκεύος. Με ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι πιέζουμε την ψίχα ώστε να σχηματιστεί μια κοιλότητα.

Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια έως ότου ξανθύνουν. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε για 15 λεπτά ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση και ψήνουμε για 45 λεπτά. Αν περισσέψει γέμιση, τη σκορπίζουμε στο ταψί. Σερβίρονται ζεστές, αλλά πιο νόστιμες είναι κρύες ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύονται με φέτα, τουλουμοτύρι ή κατίκι.

Παραλλαγές

• Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αλείψτε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και ψήστε τες στο γκριλ.

• Μπορείτε να τις μαγειρέψετε και σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα.

• Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα προσθέστε επιπλέον 250 γραμμ. τριμμένη ντομάτα.

• Μπορείτε να πασπαλίσετε το φαγητό με τριμμένο κεφαλοτύρι ή φέτα, 10 λεπτά προτού το βγάλετε από τον φούρνο.

Της Ειρήνης Τσολακέλλη (ΒΗΜΑgourmet)
φωτό: Παύλος Τσοκούνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου