Πίτα με ψητά μήλα, κυδώνια και αχλάδια


Θερμίδες ανά μερίδα: 351 Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για 10 μερίδες):

Για τα φρούτα:

2 μήλα
1 μεγάλο κυδώνι
3 αχλάδια
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε δυόσμο ή αστεροειδή γλυκάνισο ή άλλο μυρωδικό που θεωρούμε ότι ταιριάζει)
1 κλωναράκι βανίλιας

Για τη βάση:

250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
250 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
30 γρ. κονιάκ
λίγο βούτυρο (ή λάδι) + αλεύρι για το σκεύος

Φρούτα: Καθαρίζουμε τα φρούτα και κόβουμε το καθένα στα 6. Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και νερό (πρέπει, όταν βάλουμε τα φρούτα, ίσα να τα σκεπάζει). Οταν η ζάχαρη λιώσει, ρίχνουμε πρώτα τα κυδώνια και τα βράζουμε μόνα τους σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αχλάδια και τα μήλα και τα βράζουμε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά. Τα φρούτα δεν πρέπει να παραμαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Βάση + πίτα:Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα την άχνη με την αμυγδαλόσκονη και προσθέτουμε το ξύσμα και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ή με το σύρμα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε και το κονιάκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Βουτυρώνουμε (ή λαδώνουμε) και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 - 22 εκ. και στρώνουμε στον πυθμένα το μείγμα της βάσης. Τακτοποιούμε στην επιφάνεια τα βρασμένα φρούτα ανακατεμένα.Ψήνουμε για 45 λεπτά τουλάχιστον. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Από το Στέλιο Παρλιάρο (Γαστρονόμος)

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου