*O αυστραλός σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, αφιερώνει το 1937 αυτό το αέρινο γλυκό στην περίφημη ρωσίδα χορεύτρια Άννα Πάβλοβα. Από τότε η πάβλοβα αποτελεί το εθνικό γλυκό της Αυστραλίας.
Υλικά για 6 άτομα
4 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
ελάχιστο αλάτι
250 γραμμ. ζάχαρη
2 κ.κ. κορν φλάουερ
1 κ.σ. άσπρο ξίδι
μερικές σταγόνες υγρή βανίλια
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
2 φλιτζ. φρούτα του δάσους
1 σφηνάκι Grand marnier
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Βάζουμε σε ένα μπολ τα φρούτα του δάσους με το Grand marnier και το ξύσμα πορτοκαλιού για να μαριναριστούν. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ώσπου να διαλυθεί καλά και να σχηματιστεί μαρέγκα που να γυαλίζει και να κάνει κορυφές. Πασπαλίζουμε με κορν φλάουερ και ρίχνουμε το ξίδι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε σε ταψί 23 εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο ελαφρά με κορν φλάουερ. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150oC και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, ώσπου να κρυώσει. Γαρνίρουμε την πάβλοβα με σαντιγί και σκεπάζουμε με τα φρούτα του δάσους.
Της Έφης Γιαλούση, από το ΒΗΜΑgourmet
4 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
ελάχιστο αλάτι
250 γραμμ. ζάχαρη
2 κ.κ. κορν φλάουερ
1 κ.σ. άσπρο ξίδι
μερικές σταγόνες υγρή βανίλια
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
2 φλιτζ. φρούτα του δάσους
1 σφηνάκι Grand marnier
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Βάζουμε σε ένα μπολ τα φρούτα του δάσους με το Grand marnier και το ξύσμα πορτοκαλιού για να μαριναριστούν. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ώσπου να διαλυθεί καλά και να σχηματιστεί μαρέγκα που να γυαλίζει και να κάνει κορυφές. Πασπαλίζουμε με κορν φλάουερ και ρίχνουμε το ξίδι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε σε ταψί 23 εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο ελαφρά με κορν φλάουερ. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150oC και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, ώσπου να κρυώσει. Γαρνίρουμε την πάβλοβα με σαντιγί και σκεπάζουμε με τα φρούτα του δάσους.
Της Έφης Γιαλούση, από το ΒΗΜΑgourmet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου