Γαύρος φουρνιστός με ζεστή πατατοσαλάτα
Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή:15΄ περίπου, Μαγείρεμα: 20΄
Υλικά (για 4 άτομα):
1 κιλό φρέσκος γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδου, σε φετάκια
Για την πατατοσαλάτα:
850 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικής γεωργίας, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
10 ελιές Καλαμών (ή άλλες μαύρες ελιές), χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 - 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία:
Γαύρος: Ξεπλένουμε το γαύρο καλά για να απομακρύνουμε τυχόν εντόσθια και τον στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τον βάζουμε σε ένα ταψάκι που να τον χωράει ακριβώς σε μία στρώση, τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να τον ψήσουμε. Με αυτό τον τρόπο το ψάρι απορροφάει το αλάτι και γίνεται πιο νόστιμο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τα φετάκια σκόρδου και πιπέρι, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι με το γαύρο, ανακατεύουμε να πάνε παντού και ψήνουμε για 12 - 13 λεπτά.
Πατατοσαλάτα: Εν τω μεταξύ, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, ρίχνουμε τις πατάτες με 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Το νερό δεν θα σκεπάσει τις πατάτες, αλλά δεν χρειάζεται να βάλουμε άλλο γιατί θα μαγειρευτούν με τους υδρατμούς. Μαγειρεύουμε στην υψηλότερη δυνατή φωτιά για 3 λεπτά (μέχρι να πάρει βράση το νερό) και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 9, στο 1/2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 3) και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, πάντα με σκεπασμένο το καπάκι. Δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει με ένα πιρούνι -αν «κρατάνε», τις μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν- και τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τις ελιές, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε το γαύρο στα πιάτα και συνοδεύουμε με την πατατοσαλάτα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Τι πίνουμε
Με χαρά θα άνοιγα μια νέας εποχής φινετσάτη ρετσίνα αλλά και μια Ρομπόλα ή ένα Sauvignon.
Από τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου