Γρατιναρισμένα σπαράγγια με δρακόντιο
Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 10΄ περίπου
Για 4 άτομα:
1/2 κιλό σπαράγγια
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 αυγό
1 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. σούπας βούτυρο ( ή ελαιόλαδο)
250 χιλιοστόλιτρα (ml) γάλα
2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκου δρακοντίου ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό δρακόντιο (εστραγκόν)
1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Διαδικασία:
Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε τη βάση των σπαραγγιών. Με το ειδικό εργαλείο για το ξεφλούδισμα των λαχανικών, περνάμε απαλά τους κορμούς τους -χωρίς να ακουμπήσουμε τις κορυφές-, για να αφαιρέσουμε τις εξωτερικές σκληρές ίνες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ρίχνουμε το χονδρό αλάτι και τα σπαράγγια, δεμένα, για να μη σπάσουν. Μόλις μαλακώσουν, τα στρώνουμε σε ένα ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο ή το λάδι και, μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και, μόλις πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου αρχίζει να πήζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το δρακόντιο, το τυρί και το αυγό. Εάν μας αρέσει, προσθέτουμε και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο.
Περιχύνουμε τα σπαράγγια με το μείγμα, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε στους 190° C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αν τυχόν αφήσουν υγρά τα σπαράγγια, τα αφαιρούμε με ένα κουτάλι.
Aπό τον Αλέξανδρο Γιώτη (Περιοδικό Κ)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου