Ο καγιανάς είναι ένα κλασικό μανιάτικο πιάτο. Ετοιμάζεται είτε σκέτος (σφουγγάτο) είτε με διάφορα άγρια χόρτα, με αγκινάρες, με άγρια σπαράγγια, με ντομάτες.
Υλικά(για 4 άτομα):
1 κιλό ανάμεικτα χόρτα εποχής (σπανάκι, αντίδια, ραδίκια άγρια ή «ιταλικά», σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.), ακαθάριστα
75 ml ελαιόλαδο
1 πράσο (το λευκό μέρος), πολύ ψιλοκομμένο
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκου μυρωδικού της αρεσκείας μας (μαντζουράνα, ρίγανη, δυόσμος, μάραθος ή άνηθος),
ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/4 ματσάκι μαϊντανού,
ψιλοκομμένα
6 αυγά, προτιμάμε βιολογικά,
χτυπημένα
χυμός από 1/2 λεμόνιαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Καθαρίζουμε τα χόρτα, αφαιρώντας όλα τα κοτσάνια (το βάρος τους θα μείνει στα 500 - 600 γρ. περίπου). Τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε καλά και τα χοντροκόβουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για 2 λεπτά, ώσπου να μαραθεί. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα αχνίζουμε για 4 - 5 λεπτά το πολύ, πάντα σε δυνατή φωτιά, η οποία βοηθά να εξατμιστούν αμέσως τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το μυρωδικό που έχουμε διαλέξει (μαντζουράνα, ρίγανη, δυόσμο, μάραθοή άνηθο) και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αυγά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας διαρκώς, για 1 - 2 λεπτά ή ώσπου να πήξουν τα αυγά και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Από το Χριστόφορο Πέσκια (Γαστρονόμος)
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Συνταγές με αυγά:
Σαλάτα με φέτα και αυγά
Σφουγγάτο με κυμά
Ομελέτα με μανιτάρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου