1 λίτρο ζεστό νερό
1/2 κιλό φακές Φαρσάλων "Αγρινο"
10 κουταλιές ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο
1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλινο
2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης, λίγο δεντρολίβανο
1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια
αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε φακές στην κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις, πετάμε το νερό και τις ξαναβράζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, σέλινο, καρότα, δάφνη, δεντρολίβανο, ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και ζεστο νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου μέχρι να χυλώσουν.
Προτάσεις σερβιρίσματος:
Βάζουμε τις βρασμένες φακές στη σαλατιέρα, προσθέτουμε ρόκα, τρυφερό σπανάκι, λίγο άνηθο, ελαιόλαδο, λίγο ξύδιη η λεμόνι, 1-2 κουταλιές ρόδι, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Φακές με ρύζι
Βάζουμε τις βρασμένες φακές με βρασμένο ρύζι (που μας έχει περισσέψει), 1 ψιλοκομμένη πιπεριά, 2 φρέσκε κρεμμυδάκια, 1-2 κουταλιές σταφίδες μάυρες, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
*Τα Φάρσαλα (η αρχαία Φθία), τόπος ιδιαίτερων προϊόντων. Στην ημιορεινή αυτή περιοχή, έφθασαν Έλληνες πρόσφυγες από την Καισάρεια της Μικράς Ασίας, φέρνοντας μαζί τους την καλλιέργεια της φακής.
Άλλες συνταγές με φακές:
Σαλάτα με φακές και σάλτσα από ελιές
Φαλάφελ (σουτζουκάκια) από φακές και ρεβίθια
Πικάντικη σούπα με φακές και καρότα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου