Κρίταμο τουρσί

Αφου μαζεψουμε το κριταμο διαλεγουμε τους τρυφερους βλαστους,βραζουμε νερο σε μια μικρη κατσαρολα και μολις βρασει ριχνουμε μεσα τους βλαστους και το αφηνουμε να βρασει 1-2 λεπτα (δεν το αφηνουμε πολυ ωρα να βραζει γιατι θα λιωσει,το τσεκαρουμε και μολις μαλακωσει το βγαζουμε).
To δοκιμαζουμε να δουμε αν θελει αλατι,πραγμα σπανιο μιας και εχει αρκετη αρμυρα απο μονο του αφου ζει διπλα στην θαλασσα. Το αφηνουμε να κρυωσει λιγο,παιρνουμε ενα μπωλ και βαζουμε μεσα μια στρωση απο το κριταμο που βρασαμε,ψιλοκοβουμε σκορδο και το ριχνουμε απο πανω. Ξαναβαζουμε αλλη μια στρωση κριταμο και απο πανω παλι ψιλοκομενο
σκορδο,συνεχιζουμε να το κανουμε αυτο μεχρι να τελειωσει ολο το κριταμο.
Αφου ειναι ετοιμο μεσα στο μπωλ ριχνουμε ξυδι μεχρι να σκεπαστει το κριταμο,βαζουμε και λιγο λαδι ισα-ισα να σκεπασουμε την επιφανεια. Μετα το βαζουμε στο ψυγειο και το αφηνουμε ολη νυχτα,την επομενη μπορουμε να το σερβιρουμε.
Ειναι ιδανικο για να συνοδευει ουζο η τσιπουρο και θαλασσινα.Ταιριάζει πολύ με την ντομάτα και ιδιαίτερα με τη βραστή πατάτα.
*****
Σαλάτα με κρίταμα και κάπαρη

Υλικά

2 κούπες κρίταμα
2 κουταλιές φρέσκια κάπαρη ή 1 κούπα φύλλα, βλασταράκια και καρπούς
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
1/2 κούπα ελιές

Βράζουμε τα κρίταμα με την κάπαρη και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα και τα αλατίζουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, τα περιχύνουμε με το λαδόξυδο και τα γαρνίρουμε με τις ελιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου