10 οκτώβριου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


Τι να φάμε που θα μας βοηθήσει να έχουμε ψυχική υγεία; Λένε "Φάε καλά, ζήσε χαλαρά", αλλά να προσέχουμε τι θα μας μειώσουν το άγχος χωρίς να μας κάτσουν γύρω από τη μέση.

1.Τα φαγητά με κρέας θα σας δώσουν περισσότερη ενέργεια. Το κρέας προσφέρει σίδηρο και πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι δίνει σωματική αντοχή, ενώ ο σίδηρος πνευματική, έτσι ώστε να είστε πιο αποδοτικός χωρίς να νευριάζεις.

2.Οταν έχετε τα νεύρα σας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι ένα πρωινό γεμάτο λιπαρά κι επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Μία μερίδα των 50-60 γραμμαρίων λιπαρού ψαριού θα σας δώσει περίπου 1 γραμμάριο ω-3 λιπαρά οξέα, που ελαττώνουν το θυμό, την επιθετικότητα και γενικά βελτιώνουν τη διάθεσή σας. Τα καλά λιπαρά κάνουν τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη, ουσία που σχετίζεται με την καλή διάθεση. Επιπλέον, το ψωμί που είναι ολικής αλέσεως περιέχει φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, που απορροφώνται αργά. Ετσι θα έχετε ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα.

3. Αν νιώθετε την ανάγκη σας για σοκολάτα μπορεί να είναι απλώς ανάγκη για υδατάνθρακες. Σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα του 2006, το σώμα συχνά ζητά υδατάνθρακες, γιατί βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς. Αντικατάστησε την παχυντική και γεμάτη ζάχαρη σοκολάτα με μερικά αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκα ή βερίκοκα (θα τα βρεις κοντά στους ξηρούς καρπούς). Εχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, δεν έχουν καθόλου λιπαρά.

4. Εχετε στο συρτάρι σας ένα μείγμα από αμύγδαλα και σταφίδες. Οταν τρωτε τραγανές τροφές, απελευθερώνεται η ένταση που έχετε. Οταν μασάτε και δαγκώνετε, προκαλείται στιγμιαία απελευθέρωση άγχους από τον οργανισμό. Επιπλέον, αυτό το σνακ είναι και καλή πηγή μαγνησίου (καλύπτει σχεδόν το 20% των καθημερινών αναγκών σας). Το μαγνήσιο σας βοηθά όταν βρίσκεστε σε καταστάσεις πίεσης ελέγχοντας την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

5. Ολη μέρα τρέχεις και όταν επιτέλους φτάνεις σπίτι, βαριέσαι να μαγειρέψεις. Ετσι, πιάνεις τους καταλόγους σου και παραγγέλνεις μία καρμπονάρα. Εκτός του ότι είναι ένα από τα νοστιμότερα ιταλικά πιάτα, είναι γρήγορη και απολαυστική με όλο αυτό το μπέικον, την κρέμα και το λιωμένο τυρί. Είναι όμως σίγουρο ότι είναι γεμάτη με κορεσμένο λίπος, που φράζει τις αρτηρίες. Καλύτερα φτιάξε τη δική σου μακαρονάδα φούρνου με λαχανικά, εύκολα και γρήγορα (στον ίδιο χρόνο που κάνει να έρθει η μακαρονάδα από το delivery). Οχι μόνο θα σου προσφέρει μία καλή δόση σύνθετων υδατανθράκων, αλλά με τα λαχανικά θα λάβεις και πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α, ενώ είναι γεμάτη βιταμίνη C. Αυτό είναι καλό, γιατί χρειάζεσαι επιπλέον βιταμίνη C όταν είσαι στρεσαρισμένος.

***
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Βράσε 500 γραμμάρια ζυμαρικά, στράγγισέ τα και βάλε τα στην άκρη. Βράσε έξι φλιτζάνια διάφορα κατεψυγμένα λαχανικά, όπως αρακά, μπρόκολο και πιπεριές. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε τρία φλιτζάνια συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, δύο λιωμένες σκελίδες σκόρδο, μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ανακάτεψε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά και τη σάλτσα κα άπλωσέ τα σε ένα ταψί. Πασπάλισέ τα με μαλακό τριμμένο τυρί και ψήσε το για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει.

Πηγή:www.menshealth.gr

Μην ξεχνάτε και τα βοτανα, που κάνουν καλό για τα νεύρα μας και που μπορούμε να εχουμε στα φαγητά μας: άνηθος, βαλεριάνα, βασιλικός, γλυκάνισο, δεντρολίβανο, δυόσμος(μέντα), δάφνη, λεβάνδα, λουίζα, ματζουράνα.

Υπάρχουν και άλλα καθημερινά πράγματα, που μπορούν να βοηθήσουν - πάτα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου