Κουνέλι με σάλτσα μουστάρδας


Προετοιμασία: 25΄, Ψήσιμο: 30΄ περίπου

Υλικά για 4-6 άτομα
1 κουνέλι 1,5 - 2 κιλών (ή 2 μικρότερα), σε μερίδες
1 κιλό μικρές πατατούλες, κατά προτίμηση βιολογικές, πολύ καλά πλυμένες (αν δεν βρείτε βιολογικές μικρές πατατούλες, μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερες που θα τις κόψετε σε μικρότερα κομμάτια)
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, χοντροκομμένα ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
10 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
40 ml ξίδι απο κόκκινο κρασί
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα:

1 λίτρο ζωμός κότας
100 γρ. μουστάρδα Ντιζόν καλής ποιότητας
25 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Αλατοπιπερώνουμε το κουνέλι και το λαδώνουμε με τα χέρια μας με λίγο από το ελαιόλαδο. Σε ένα μεγάλο -και κατά προτίμηση αντικολλητικό- τηγάνι που έχουμε βάλει στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κομμάτια του κουνελιού μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές (3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά). Θα χρειαστεί να γίνει αυτό σε δύο δόσεις, διότι δεν χωράνε όλα τα κομμάτια του κουνελιού στο τηγάνι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 30 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατατούλες με το δεντρολίβανο, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα υλικά στο ταψί στα 10 λεπτά ψησίματος του κουνελιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Μόλις βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, το περιχύνουμε όπως είναι καυτό με το ξίδι, το οποίο θα εξατμιστεί και θα δώσει το άρωμά του.

Σάλτσα: Εν τω μεταξύ, βράζουμε το ζωμό σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να μειωθεί στο 1/4 του όγκου του (250 ml περίπου). Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα δυνατά, ώστε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Σερβίρουμε το κουνέλι και τις πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Tι πίνουμε

Ενα κόκκινο κρασί από Αγιωργίτικο κι εναλλακτικά τη ροζέ εκδοχή του.

Ζωμός κότας

Για να φτιάξουμε ζωμό κότας, βράζουμε 1 κοτόπουλο ή µπούτια ή/και στήθος (χωρίς πέτσες) με 1 καρότο σε ροδέλες, 1 ολόκληρο κρεµµύδι όπου έχουµε καρφώσει 1 γαρίφαλο, µυρωδικά (π.χ. 1 δαφνόφυλλο, 2 κλαράκια ξερό θυµάρι, 3 κλαράκια µαϊντανού δεµένα µε σπάγκο ή άλλα µυρωδικά που µας αρέσουν), 500 ml κρασί και 2 λίτρα νερό. Βράζουμε για 1½ ώρα, ξαφρίζοντας στην αρχή τακτικά. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και βράζουμε για 1 ώρα ακόµη. Σουρώνουµε το ζωμό και τον βάζουµε στο ψυγείο να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος και να το αφαιρέσουµε. Με τα ψαχνά φτιάχνουµε πίτα, κροκέτες, οµελέτες ή σάντουιτς

Από τo Χριστόφορο Πέσκια (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου