Μπιφτέκια κοτόπουλου με θυμάρι και τζίντζερ


Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 1 ώρα, Ψήσιμο: 15΄ περίπου

Υλικά για 4 άτομα
700 γρ. κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ανάμεικτος από μπούτι και στήθος, χωρίς τις πέτσες (περασμένος μία φορά από το χοντρό κόσκινο), κατευθείαν από το ψυγείο, γιατί αλλιώς κολλάει στα χέρια
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό)
1½ κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και περασμένο από το λεπτό μέρος του τρίφτη ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή θρούμπι ή 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι
2 ασπράδια αυγών (προτιμήστε βιολογικά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

200 γρ. γιαούρτι 0% λιπαρά
ο χυμός από το καρότο (βλ. συνταγή)
3 κουτ. σούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά (από 0% έως 2% λιπαρά, ανάλογα με το πόσο ελαφριά θέλετε τη σάλτσα)
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος ή 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου, ψιλοκομμένα

Διαδικασία:

Τρίβουμε το καρότο στη λεπτή πλευρά του τρίφτη. Στύβουμε με τα χέρια μας το τριμμένο καρότο, για να πάρουμε το χυμό του, και τον κρατάμε στην άκρη για να τον χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα.

Μπιφτέκια: Ρίχνουμε το τριμμένο καρότο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια. Ζυμώνουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας για να μην κολλάει ο κιμάς αλλά και για να δώσουμε στο μείγμα την απαραίτητη υγρασία. Πλάθουμε 8 μέτρια μπιφτέκια, λαδώνουμε ένα μαντεμένιο σκεύος ή ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς και τα βάζουμε μέσα. Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη (αν χωράει) και το αφήνουμε για 20 λεπτά, να σφίξουν τα μπιφτέκια. Αν δεν χωράει στην κατάψυξη, το βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά περίπου.

Σάλτσα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτοντας και το χυμό του καρότου που είχαμε φυλάξει. Σκεπάζουμε με διάφανη πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 15 λεπτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ, στην ψηλότερη θέση του φούρνου· αν είναι σε μαντεμένιο σκεύος, θα τα αφήσουμε 10 λεπτά χωρίς να τα γυρίσουμε, ενώ, αν είναι σε κανονικό ταψί, θα τα ψήσουμε για 7 λεπτά από τη μία πλευρά και για 5 λεπτά από την άλλη.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με πράσινη σαλάτα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Τι πίνουμε

Ροζέ από Μοσχοφίλερο ή Αγιωργήτικο. Aπό «λευκά» ένα Chardonnay με λίγο βαρέλι κι από «κόκκινα» Αγιωργήτικα.

Από τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου