Κεφτεδάκια κοτόπουλου στο φούρνο με δυόσμο και κάρι


Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 40΄, Ψήσιμο: 15΄ περίπου
Υλικά για 4 άτομα:
600 γρ. κιμάς από κοτόπουλο, ανάμεικτος από μπούτι και στήθος, χωρίς τις πέτσες (περασμένος μία φορά από τη μηχανή στο χοντρό κόσκινο), κατευθείαν από το ψυγείο
1½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι
1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος ή τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας μείγμα κάρι (σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
2 ασπράδια αυγών
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ούζο ή τσίπουρο ή ξίδι από λευκό κρασί
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, ολικής άλεσης ή λευκό, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο καλά
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια μικρή κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι με 3 κουτ. σούπας νερό και αλατοπίπερο, για 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να στεγνώσει. Σε αντικολλητική κατσαρόλα ή σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, μπορούμε να αχνίσουμε το κρεμμύδι χωρίς νερό. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ψωμί (ή την τριμμένη φρυγανιά) και τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε το μείγμα βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο με νερό. Λαδώνουμε ένα ταψί (κατά προτίμηση μαντεμένιο, για να μη χρειαστεί να γυρίσουμε τους κεφτέδες). Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες (περίπου 20 τεμάχια) και τους βάζουμε στο ταψί. Τους βάζουμε με το ταψί στην κατάψυξη για 20΄ ή, αν δεν χωράει, στη συντήρηση για 40΄, ώστε να σφίξουν. Ψήνουμε κατευθείαν σε καλά ζεσταμένο γκριλ για 8 - 10 λεπτά στο ψηλότερο ράφι. Αν χρησιμοποιήσουμε απλό ταψί, γυρνάμε τους κεφτέδες και ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμη.

Τι πίνουμε

Δοκιμάστε Traminer, Riesling, από τον ελληνικό αμπελώνα.

ΜΥΣΤΙΚΑ

• Ο κιμάς από πουλερικά κολλάει στα χέρια, γι' αυτό καλό είναι να είναι πολύ κρύος. Μπορούμε να τον βάλουμε για 20΄ στην κατάψυξη, ώστε να κρυώσει καλά, ή να προσθέσουμε στο πλάσιμο 1/3 φλιτζ. τσαγιού σπασμένο πάγο.
• Αν θέλουμε τα κε­φτε­δάκια να γίνουν πιο light, θα χρη­σι­μο­ποιήσουμε κιμά μόνο από στήθος. Επειδή όμως είναι πιο στεγνός, θα μειώσουμε το χρόνο ψη­­σίματος κατά 3 - 4 λεπτά.

Από τη Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου