Τάρτα με κολοκυθάκια, κατίκι και άνηθο
Προετοιμασία για τη ζύμη (+ αναμονή): 45΄ - 1 ώρα, Ψήσιμο:40΄ - 45΄
Υλικά (για 6 - 8 μερίδες):
Για τη ζύμη μπριζέ με ελαιόλαδο:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας για την ταρτιέρα
50 ml γάλα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή τριμμένη
Για τη γέμιση:
4 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη
τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα, ψιλοκομμένα
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. κατίκι Δομοκού ή τσαλαφούτι
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
Ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Το βάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Με τα δάχτυλα τρίβουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια θρυμματιστή ζύμη. Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη ρίγανη και το αλάτι και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί κάπως. Δεν επιμένουμε στο ζύμωμα. Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Γέμιση: Στύβουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα χέρια για να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε το κατίκι ή το τσαλαφούτι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τη ρόκα, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. ή σε μακρόστενη παραλληλόγραμμη, απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά. Αν πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο η επιφάνεια της τάρτας έχει ροδίσει αρκετά, καλύπτουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά.
Τι πίνουμε
Ενα τραγανό, αρωματικό λευκό ξηρό κρασί από Μοσχάτο, από τη Σάμο ή τη Λήμνο.
Από τη Ντίνα Νικολάου (Γαστρονόμος)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου