- 2 ½ -3 φλιτζ. κάππαρη φρέσκια(τρυφερά φύλλα, άνθη και «αγγουράκια» κάππαρης)
- 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- ¼ φλιτζ. καλής ποιότητας ξίδι
- 1 ½ φλιτζ. κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαζεύουμε κάππαρη, τρυφερά καπαρόφυλλα και μικρά «αγγουράκια» (τα μεγάλα έχουν πολλά σποράκια) και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό που το αλλάζουμε 1-2 φορές, για 24 ώρες και σουρώνουμε.
Επειδή η κάππαρη είναι πολύ πικρή πρέπει να την ξεπικρίσουμε. Στη συγκεκριμένη συνταγή για να το πετύχουμε αυτό, την βράζουμε σε άφθονο νερό για 10 λεπτά και τη σουρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμα 3 φορές.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε ώσπου να αποκτήσουν χρυσό χρώμα.
Προσθέτουμε την κάππαρη και τσιγαρίζουμε 1-2 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε το νερό, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε την κάππαρη να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει η κάππαρη. Θα πάρει περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα.
Σβήνουμε με το ξίδι, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί.
Η καπαρασαλάτα μπορεί να διατηρηθεί σε βάζο, στο ψυγείο για μερικούς μήνες.
Πηγή: Βιβλίο «Σιφνέικες γεύσεις…» της Ράνιας Αναστασιάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου