Πατατοσαλάτα με δεντρολίβανο


Προετοιμασία: 25΄
Υλικά (για 4 - 5 άτομα):
1 κιλό πατάτες, βιολογικές αλάτι και πιπέρι

Για το λάδι δεντρολίβανου:

2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου (αν δεν βρείτε φρέσκο μπορείτε να βάλετε ξερό - βλ. Μυστικό)
1/3 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
3/4 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο

Για το λαδολέμονο:

το λάδι δεντρολίβανου
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία:

Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για 25 λεπτά περίπου.

Λάδι δεντρολίβανου + λαδολέμονο: Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα φύλλα του δεντρολίβανου. Τα βράζουμε για 20 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε λίγο νερό με πάγο για να κρυώσουν. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Καθαρίζουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα το λάδι δεντρολίβανου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, τα χτυπάμε για 1 λεπτό και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Πατατοσαλάτα: Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις ρίχνουμε στο μπολ με το λαδολέμονο, ρίχνουμε αρκετό αλατοπίπερο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν και σερβίρουμε.

ΜΥΣΤΙΚΑ

• Αν δεν βρείτε φρέσκο δεντρολίβανο, θα χτυπήσετε κατευθείαν στο μπλέντερ 1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο μαζί με το λάδι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, χωρίς να προσθέσετε μαϊντανό.
• Το λάδι δεντρολίβανου διατηρείται στο ψυγείο 1 εβδομάδα.
• Στην πατατοσαλάτα μπορείτε να προσθέσετε: 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ή 1 φρέσκο, ψιλοκομμένα, 200 γρ. καπνιστή πέστροφα ή σολομό και 1 κουτ. σούπας κάππαρη.

Από τη Νενα Ισμυρνογλου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου