Ντομάτες ψητές με κρούστα αντσούγιας και μαϊντανού

Προετοιμασία 30`, ψήσιμο 50`

Υλικά για 4 άτομα

4 μεγαλούτσικες ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές
200 γρ. φιλέτα αντσούγιας παστά, ξαλμυρισμένα σε ένα μπολάκι με λίγο γάλα ή νερό για 25΄ - 30΄τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό, χονδροκομμένα
5 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ή απλή λευκή
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Κόβουμε τις ντομάτες οριζόντια στη μέση. Τις στύβουμε ελαφρώς με το χέρι για να απομακρύνουμε τα σπόρια και τους χυμούς και τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, να στραγγίξουν.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ τις αντσούγιες, τη μισή ποσότητα μαϊντανού, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ξίδι και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τον υπόλοιπο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος.

Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 100° C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και βάζουμε εκεί τις ντομάτες, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τις ψήνουμε για 45 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αλείφουμε κάθε ντομάτα με 1 κουταλιά από το μείγμα αντσούγιας που ετοιμάσαμε. Τις ψήνουμε για 5 - 6 λεπτά στο γκριλ, σε δυνατή φωτιά και στο ψηλότερο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η κρούστα αντσούγιας. Σερβίρουμε τις ντομάτες ζεστές ή κρύες.

Από τη Ντίνα Νικολάου (Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου