Τι τρώμε; Θαλασσινά


Τα θαλασσινά περιέχουν αρκετά μέταλλα και βιταμίνες. Τα στρείδια, ο αστακός, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, περιέχουν βιτ.D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία οστών και δοντιών. Τα στρείδια είναι πλούσια σε βιτ. Α, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών, συμβάλλει στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενισχύει το ανασοποιητικό σύστημα και βοηθά στην όραση. Όλα τα θαλασσινά περιέχουν ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών. Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Τα θαλασσινά περιέχουν επίσης και τα Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ φαίνεται ότι “τρέφουν” και τον εγκέφαλο. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα διατηρούν τη μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων σε καλή κατάσταση και φαίνεται να βοηθούν τη μεταξύ τους επικοινωνία.
*Τα θαλασσινά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε χοληστερόλη. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης είναι τα λιπαρά, και μάλιστα τα κορεσμένα, που υπάρχουν σε αφθονία στο κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου